Hekjes

Hekjes

donderdag 29 augustus 2019

Archeologen doen gruwelvondst in Peru: graf met in totaal 227 geofferde kinderen




Een van de kinderskeletten in het massagraf in Noord-Peru. Beeld Luis Puell / AFP
Alweer hebben archeologen een gruwelvondst gedaan aan de noordkust van Peru: een graf met in totaal 227 kinderen erin. De kinderen, van 4-jarige kleuter tot 14-jarige tiener, werden zo goed als zeker in de late middeleeuwen geofferd om een of ander onheil af te wenden. De doden, van wie sommigen nog haar en huid hadden, lagen allemaal met hun hoofd richting de zee, wat een verband suggereert met een natuurramp.
De opgraafplek ligt amper een uur lopen van de plek waar archeologen vorig jaar al 140 kinderskeletten en 200 lama’s opgroeven. Geen toeval, denkt archeoloog Lex Geurds, die het gebied kent: “Zo dicht bij elkaar, dat is eigenlijk dezelfde plek. Het is zeer interessant om te weten of deze twee gebeurtenissen ook tegelijkertijd hebben plaatsgevonden. De grote vraag is: wat was daar aan de hand, dat deze mensen zo extreem reageerden?”

  1. WANHOOPSDAAD

Een wanhoopsdaad, legt Geurds uit. “Dit is zeer extreem, het grijpt je naar de keel. Maar toch hoort dit bij het spectrum van responsen van hoe mensen reageren op hun omgeving.” Regelmatig worden er in de omgeving groepjes geofferde lastdieren aangetroffen, vertelt Geurds, en een enkele keer is er sprake van een los mensenoffer. Maar kennelijk was de rampspoed in het begin van de 15de eeuw zo ernstig dat men alles uit de kast trok om de goden gunstig te stemmen: waardevolle lastdieren, en zelfs de kinderen.
Kinderskeletten met archeologisch gereedschap in het massagraf in Noord-Peru, met het grootste aantal kinderoffers ter wereld. Beeld AFP
De vondsten stammen uit de tijd van de ChimΓΊ-cultuur, een boerenmaatschappij die vanaf ongeveer de 9de eeuw bloeide aan de noordelijke kuststrook van Peru, tot de Inca’s het land in 1475 veroverden. Al in 1969 vonden archeologen een verzamelgraf met 17 kinderen en 20 lama’s, die kennelijk rond het jaar 1400 waren geofferd. Maar een slachting van 227 kinderen is ongekend, maakten plaatselijke archeologen woensdag wereldkundig.

OVERSTROMINGEN

Hoofdonderzoeker Feren Castillo, die zijn bevindingen nog in detail moet publiceren, vermoedt een verband met El NiΓ±o. In Zuid-Amerika kan dat weerfenomeen extreme regenval en overstromingen veroorzaken. “Het zou inderdaad erg spannend zijn als we deze gebeurtenissen kunnen koppelen aan een bepaalde El NiΓ±o uit het verleden”, zegt Geurds.
De eerste 56 kinderskeletten kwamen vorig jaar zomer boven de grond, amper twee maanden na de bekendmaking van de 140 geofferde kinderen verderop. De archeologen sluiten niet uit dat er nog meer in de grond ligt. “Het is niet te behappen, dit geval met de kinderen”, zegt Castillo tegen nieuwszender Al Jazeera. “Waar je ook graaft, ligt er weer een.




donderdag 15 augustus 2019

Hoefijzer


 Een Hoefijzer wordt vaak verband gebracht met geluk
--‐---------------------------------------------------------------------------
Waar komt dit vandaag bijgeloof uit een ver verleden. Een hoefijzer wordt van ijzer gemaakt en toen dat materiaal nog maar net bestond zag men het als toverkracht dat het vervormd kon worden als het gloeiendheet werd gemaakt.  En nog veel magister vond men het dat het, als het uit het vuur direct aan de paardenhoef werd genageld, het dier geen pijn deed. Men zag het als een soort tovenarij kon met tovenarij kon je boze geesten  en duivel op afstand houden. Daaruit is het symbolische idee voortkomen dat een hoefijzer bescherming geeft. Maar een hoefijzer beschermt natuurlijk ook letterlijk: tegen de hardheid van de grond. Ondanks er zo'n 500 kilo op staat, slijt een nauwelijks en vervormt het niet. Veel hoefsmeden bevestigen een hoefijzer vandaag de nog steeds met 7 hoefngenagels: het geluksgetal 7. Om het hoefijzer te laten werken moet het de open kant naar boven op de huisdier gespijkerd worden. Als een letter U dus. Dat komt omdat men er vroeger een paar takjes in vastgemaakt dΓ­e er al duizenden jaren oud en dat komt weer voort uit het geloof in de duivel: een duivel heeft ook altijd horentjes. En ook al is de duivel een vijand, zijn horens worden tot op de dag van vandaag beschouwd als een teken van geluk.



maandag 12 augustus 2019

Kamille


Echte kamille (Matricaria chamomilla) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt overal in Europa voor en wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De botanische naam Matricaria is afgeleid van de Latijnse woorden "mater" wat moeder en "caria" wat zorg betekent. "Chamai" betekent grond en "millon" appel

KenmerkenBewerken

Het geslacht kamille (Matricaria) onderscheidt zich van het geslacht schubkamille (Anthemis) doordat bij kamille de stroschubjes in het bloemhoofdje afwezig zijn. Stroschubjes zijn de vliesjes die zich tussen de verschillende buisbloempjes bevinden.
De echte kamille heeft meestal een vrij sterke geur. De plant is eenjarig, kan 20-40 cm hoog worden en bloeit van mei tot eind september. De bloem heeft een witte stralenkrans van lintbloemen en vijftandige buisbloempjes. De witte lintbloemen buigen aan het eind van de bloei naar beneden. De hoofdjes zijn tamelijk lang gesteeld.

Wetenschappelijke naamBewerken

Linnaeus nam in 1753 vijf soorten op in het geslacht Matricaria.[1] Twee daarvan, M. parthenium (moederkruid) en M. argentea (nu Tanacetum sericeum (Adams) Sch. Bip.), worden al lang niet meer tot dit geslacht gerekend maar tot Chrysanthemum sensu lato. De overige drie zijn M. maritimaM. chamomilla en M. recutita. Op grond van de beschrijvingen die Linnaeus citeerde is de eerste de reukeloze kamille, de laatste is de echte kamille. Onder M. chamomilla zijn in 1753 verwijzingen te vinden naar beschrijvingen waarvan sommige betrekking hebben op de reukeloze kamille, andere op de echte kamille. In 1755 corrigeerde Linnaeus dit in de tweede druk van zijn Flora Suecica, door alle elementen die verwezen naar de reukeloze kamille te verplaatsen van Matricaria chamomilla naar M. inodora, en door de diagnose zodanig aan te passen dat die beter overeenkwam met de echte kamille. Aan Matricaria recutita gaf hij de overbodige nieuwe naam M. suaveolens.In de tweede druk van Species plantarum (1763) in zijn latere werken bleef Linnaeus bij die veranderingen. Al snel concludeerden de meeste auteurs dat M. chamomilla en M. suaveolens dezelfde soort waren, waardoor de naam Matricaria chamomilla, als oudste van die twee, in zwang raakte voor de echte kamille.Als voor een taxon twee namen tegelijk geldig gepubliceerd worden, zoals in het geval van Matricaria chamomilla en M. recutita, dan is het volgens de regels van de ICN (voorheen ICBN) formeel zo dat de eerste auteur die een keuze tussen de twee maakt, gevolgd moet worden. Volgens Applequistwas de eerste die dit deed Visiani in 1844, toen die M. recutita in de synonymie van M. chamomilla plaatste.
Hoewel de naam Matricaria chamomilla lange tijd in zwang was voor de echte kamille, hebben in de twintigste eeuw verschillende auteursetoogd dat de naam M. recutita gebruikt zou moeten worden, gezien de onduidelijkheid in de protoloog van M. chamomilla, en omdat die laatste naam daardoor feitelijk niet meer was dan een synoniem voor M. maritima.In 1974 wees Grierson "Clifford Herbarium 415 Matricaria 1" (BM) aan als lectotype voor de naam M. chamomilla.Daarmee is de naam Matricaria chamomilla L. ondubbelzinnig verbonden aan een specimen dat (een jong exemplaar van) de echte kamille vertegenwoordigt. Met de naam gefixeerd aan een type en de keuze tussen twee beschikbare en even oude namen gemaakt, is de geldige naam voor de soort in Matricaria dan Matricaria chamomilla L.Onduidelijkheid over het type van het geslacht Matricaria leidde ertoe dt de echte kamille ook wel in een ander geslacht werd geplaatst, als de opvatting van een auteur was dat de soort niet in hetzelfde geslacht als de reukeloze kamille thuishoorde. In 1925 wees M.L. Green M. chamomillaaan als lectotype van het geslacht maar in 1961 wees E.G. Pobedimova die keuze af omdat de diagnose ervan (in Species plantarum, 1753) in strijd was met de beschrijving door Linnaeus van het geslacht (in Genera plantarum ed. 5, 1754), en wees M. recutita aan als typesoort. Inmiddels is M. recutita vastgelegd als typus conservandus van het geslacht Matricaria in Appendix III van de ICN. Zolang M. chamomilla en M. recutita als synoniemen worden beschouwd, kan de echte kamille dus uitsluitend in een ander geslacht worden geplaatst als het hele geslacht Matricariakomt te vervallen.

Echte kamille

SynoniemenBewerken

  • Chamomilla chamomilla (L.) Rydb. nom. inval.
    • Chamaemelum chamomilla (L.) E.H.L. Krause
    • Chrysanthemum chamomilla (L.) Bernh.
    • Chamomilla vulgaris Gray
  • Matricaria recutita L.
    • Chamomilla recutita (L.) Rauschert
    • Matricaria chamomilla L. var. recutita (L.) Fiori
    • Matricaria suaveolens L. nom. superfl.
    • Chrysanthemum suaveolens (L.) Cav. nom. superfl.
    • Matricaria chamomilla f. suaveolens Fiori & Paol.

EcologieBewerken

Echte kamille komt voor op open, vochtige tot droge, betreden of omgewerkte grond. Wat de zuurtegraad of bodemtextuur betreft, is de soort weinig kieskeurig. Omdat een groot gedeelte van de zaden in de bodem lang kiemkrachtig blijft, domineert echte kamille dikwijls de pioniersbegroeiing in het eerste jaar na braakligging van de akker. Eenzelfde verschijnsel doet zich frequent voor op plaatsen waar hopen teelaarde zijn gedeponeerd. Verder komt echte kamille voor in beschadigde of recent aangelegde bermen, in tuinen en plantsoenen en allerlei open, jonge begroeiingen. Tijdelijk kan de soort een opvallende plaats innemen in pas aangelegde graslanden of gazons.

GebruikBewerken


Bloemhoofdjes

MedischBewerken

EsculaapNeem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet voor onder meer mondspoeling. Door het hogere percentage blauwe azuleen en bisabolol heeft de olie ontstekingsremmende eigenschappen en wordt deze in zalfjes verwerkt. De etherische olie wordt met stoomdistillatie uit de bloemhoofdjes gewonnen. Verder komen talrijke flavonen en flavonolen in de plant voor. De bittere smaak wordt veroorzaakt door sesquiterpeenlactonen.



Zoon Jurgen smessaert

  • Geboorte: datum :19 december 1985
  • Dier: horoscoop: slang
  • Boom:horoscoop: vijgenboom 
  • Edelsteen: sodakiel
  • 4 element: horoscoop: vuur 


zondag 11 augustus 2019



  • Geboorte : datum ,29 april 
  • Dier :horoscoop : hond
  • Boom: horoscoop : Nooteboom 
  • Gewone : horoscoop Stier
  • Edelsteen:horoscoop Rozekwarts
  • 4 element: horoscoop : Aarde
Mijn zoon dylan smessaert 

Goede avond

Groetjes van nancy